15. huhti, 2020

Leikkokukkien saatavuus

Leikkokukkien saatavuus

Kukkakaupassa kuulee usein kysyttävän, että saako kaikkia leikkokukkia ympäri vuoden. Vastaus on, että suurinta osaa saa, mutta valitettavasti ei kaikkia. Osa leikkokukista on hyvinkin sesonkiluonteisia, mainittakoon esimerkkinä tuttu ja ihana kesäinen pioni. Kukkakauppias saa tukusta pionia tovin pidempään kuin mitä se kukkii omalla pihalla.

Kevättalven ja alkukevään kestosuosikkeja ovat kruunuvuokot, jaloleinikit, tulppaanit ja näin ennen pääsiäistä alkaa tulla narsissia ja helmililjaa. Näiden saatavuuteen vaikuttaa kysyntä eli sesongit sekä viljelymaan kasvuolosuhteet.

Onneksi kuitenkin paljon ihanuuksia löytyy aina. Perinteiset ruusut, neilikat, gerberat ja monet muut eivät häviä myyntivalikoimasta missään vaiheessa vuotta. Hinta toki saattaa vaihdella vuodenajan ja sesonkien mukaan, mutta erot eivät kuitenkaan ole äärimmäisyyksiin meneviä. Aina kannattaa kysyä kukkakauppiaalta oman suosikin perään. Voihan olla, että kukkaa on yleisesti ottaen saatavilla, mutta oman kauppiaan kukkakaapissa sitä jostain syystä ei nyt vain satu olemaan juuri sillä hetkellä myynnissä. 

Ja mikä parasta; nykyajan tietotekniikka on suonut meille kaikille mahdollisuuden tutkiskella kukkien ihmeellistä maailmaa älypuhelinsovelluksella (esim. FlowerBook). Sitä selaillessa ei aika käy pitkäksi, voin kertoa. Sieltä löytyy kaikki maailman kukat kaikissa sateenkaaren väreissä ja siltä väliltä. Ja mikä hienointa; siellä kerrotaan kunkin kukan saatavuus. Sieltä minäkin tarkistan, milloin sitä jaloleinikkiä oikein saa. 

Mielenkiintoista on myös se, mistä ne leikkokukat oikein tulevat. Leikkokukan matka meidän maljakkoomme on monissa tapauksissa hyvinkin pitkä. Otetaan esimerkkinä ruusut; niitä viljellään pääasiallisesti Afrikassa ja Etelä-Amerikassa, josta ne kuljetetaan rahtina Euroopaan, lähinnä Hollannin isoihin tukkuihin. Sieltä kukat kuljetetaan laivalla tai maarahtina kohdemaahan kukkatukkuihin, josta jakeluautot kuljettavat kukat edelleen meidän lähikukkakauppaan ja sen jälkeen ne ovat ostettavissamme. Mielenkiintoista, eikö totta?

 

 

11. huhti, 2020

Aika ennen ja nyt

Hyvää pääsiäisen jatkoa ystäväni ja asiakkaani!

Olette ehkä huomanneet, että olen ollut jokseenkin "hiljainen" viime aikoina; ei kuvia, ei blogikirjoituksia, ei juuri mitään. Syynä on ollut kiireet työelämässä, niin vieraan palveluksessa kuin oman yrityksen puitteissa koronakriisin alkuun saakka. En siis ole ajanut omaa toimintaa kuin hetkelliseksi alas juurikin tästä kriisistä johtuen. 

Pääsiäisen jälkeen aloitan taas toiminnan entiseen malliin eli otan teiltä asiakkaani normaaliin tapaan tilauksia vastaan ja toimitukset toimitan maksutta Lahden alueelle ja lähialuille pientä korvausta vastaan. Yhteyttä minuun saa soittamalla, laittamalla sähköpostia (torvinen.nina@gmail.com) tai viestittelemällä muita kanavia pitkin. Ihan niin kuin ennenkin. 

Kukkien saatavuutta olen tutkaillut ja löytänyt kanavia, jotka toistaiseksi toimivat. Kaikkea mahdollista kukkamateriaalia ei kuitenkaan näistä synkistä ajoista johtuen ole saatavilla, mutta logistiikka joka tapauksessa toimii ja mennään niillä mitä on. Pyrin siis palvelemaan teitä parhaalla mahdollisella tavalla. 

Pidetään mieli iloisena ja muistetaan ihanin kukkasin niitä, joita emme nyt voi tavata.

Mikä tärkeintä: pysytään terveinä!

15. helmi, 2019

Föhn-tuulet puhaltaa

Ja se on kevään merkki. Vaikka on vasta helmikuun puoliväli, niin kevättä on jo selkeästi ilmassa. Lämpimät tuulet puhaltaa, räystäät tippuu ja pikkulinnut laulaa. Ja mikä parasta, tarjolla on mitä ihanampia tulppaaneja. On punaista, keltaista, pinkkiä, lilaa, valkoista, yksinkertaista, kaksinkertaista, ripsureunaista, papukaijaa ja ranskalaista... jokaiselle jotakin mieltymysten mukaan.

Tulppaaneista saa näyttäviä kimppuja ja asetelmia. Ne sopivat juhlaan kuin juhlaan ja koristavat kauniista omaa myös omaa kotia. Eikä hintakaan päätä huimaa. 

Tulppaanit kestävät - no kestävät sen minkä kestävät. Kestoa saadaan kummasti pidennettyä hyvällä hoidolla. Kukille kannattaa vaihtaa päivittäin kylmä vesi, voipa veden sekaan heittää lunta ja jopa jäätäkin. Kukat voi viedä yöksi johonkin huoneenlämpöä viileämpään paikkaan virkistymään. Kukkien varsia kannattaa leikata lyhyemmäksi parin päivän välein. Tulppaanien lyhentäminen käy hyvin käyttäen saksia. 

Tulppaanien sesonki on suhteellisen pitkä. Se alkaa selkeästi ennen joulua, kiihtyy kohti naistenpäivää ja päättyy tavallisesti pääsiäisen tienoilla. Tänä vuonna pääsiäinen on suhteellisen myöhään, joten saa nähdä päästäänkö nauttimaan väriläiskistä sinne asti. 

Mutta nyt kannattaa iloita ja nauttia kauneudesta!

1. helmi, 2019

Ystävänpäivästä naistenpäivään

Nyt lähestyy taas se päivä, kun pitää miettiä mitä antaa ystävälle, tyttöystävälle, vaimolle, äidille, anopille tai työkaverille lahjaksi ystävänpäivänä ja/tai naistenpäivänä.

Vastaus on näin kukkakauppiaan näkökulmasta helppo: kukkia, kukkia, kukkia ja vielä kerran kukkia. Kukkien valinnan tekee helpoksi se, että nyt on tulppaanien sesonki. Löytyy ihania tulppaaneja eri kokoisena ja värisenä. Eikä hintakaan päätä huimaa. Ja mikä parasta! Tulppaaneja tuotetaan myös kotimaassa eli ei tarvitse ostaa välttämättä kaukaa lennätettyjä/laivattuja kukkia. Näin tuemme samalla kestävää kehitystä. 

Tulppaanin ohella ruusu on ikuinen kestosuosikki: siitäkin löytyy jos jonkin väristä ja kokoista versiota. Voit antaa yhden ruusun, useamman ruusun tai kokonaisen kimpun tahi asetelman. Vastaanottaja on poikeuksetta otettu ja iloinen saamastaan.

Muista siis läheistäsi kukkasin.❤

28. joulu, 2018

Viimeistele juhlat kukkasin

Onko sinulle tulossa juhlat; häät, syntymäpäivät tai hautajaiset. Kukkia siis tarvitaan, mutta minkälaisia ja mistä niitä saa? Näiden ongelmien ratkaisussa tarvitset ehkäpä apua ja siinä vaiheessa kuvaan astuu ammattinsa osaava kukkakauppias.

Kukkakauppiaan kanssa käydään keskustelua siitä mitä on tulossa ja mitä halutaan. Kukkakauppias kartoittaa tarpeesi ja ehdottaa sinulle vaihtoehtoja tai kertoo heti, mikä ratkaisu voisi olla se paras. Kukkakauppias osaa ottaa mielipiteesi huomioon, mutta kertoo varmasti ja perustellen, jos joku toiveesi on mahdotonta toteuttaa ja erityisesti ammattitaitoa kuvastaa se, että kukkakauppiaalla on tarjota vaihtoehto B, yhtä hyvä ellei parempi kuin se alkuperäinen. 

Kukkakauppias valmistaa tuotteet määräaikaan mennessä. Keskusteluissa sovitaan, kuinka tuotteet saadaan toimitettua tilaajalle; noutaako tilaaja ne itse vai toimittaako kukkakauppias tuotteet haluamaasi paikkaan. Hautajaisten ollessa kyseessä kukkakauppias käy kiinnittämässä arkun kukkalaitteen arkun päälle, toimittaa surukukat kappeliin/kirkkoon ja muistopaikan tiloihin kukkakimput pöytiin.

Kukkien kielen toimintaperiaate on se, että tehdään asiakkaalle tilaaminen ja kukkien toimittaminen helpoksi. Vain soitto tai viesti minulle siitä mitä tarvitaan, milloin tarvitaan ja mihin kukat toimitetaan - ja homma hoituu monen vuoden kokemuksella.